In het historische stadje IJsselstein heb ik in opdracht een 8-tal gevelstenen gemaakt voor een renovatie/bouwproject in de Kloosterstraat. De stenen hebben een duidelijke relatie met een serie keramische gevelstenen die in de gevel van het oudere gebouw in de jaren 50 aangebracht zijn. Deze oude wandobjecten bestonden uit 6 abstracte en twee grote vogelvoorstellingen te weten een haan en een pauw. 

 

  

In overleg zijn we uitgekomen op twee gevelstenen in dezelde kleurstelling van de vogels: een zwaan en een uil.

 

  

 De uil is een verwijzing naar de scholen die van oudsher in de Kloosterstraat gevestigd waren. De laatste school die er in het gebouw gevestigd was de Theresia kleuterschool. De heiligeTheresia van Lisieux werd van oudsher afgebeeld met rozen, vandaar de roosjes naast de uil. De zwaan is een link naar juffrouw Swaan die hier rond 1760 een meisjeskostschool tot bloei bracht. En de regenboog in deze gevelsteen staat voor gallerie De Boog die jarenlang in dit pand heeft gezeten. Zo wordt het verleden van deze bijzondere plek in het heden doorgegeven. 

 

 

 De bovenste 6 gevelstenen zijn bewerkingen met beeldhouw-gereedschap. De oplettende kijker kan zien dat er een letters staan en er een naam in verborgen is. 

 

  

Het project is in opdracht van vastgoedbeheer en ontwikkelaar THOMAZ uitgevoerd. Inhoudelijk advies: historische Kring IJsselstein. De gevelstenen zijn gebakken door VeKa in Dreumel. De gevelstenen zijn geplaatst door aannemersbedrijf Schouten in Benschop.

 

Video: freelance storyteller: www.lossebeer.nl

In deze video krijgt u een indruk van het werkproces en de traditie van de gevelsteen.

 

Wat is het verhaal dat jouw omgeving zo bijzonder maakt en wat niet vergeten mag worden?

Neem contact met ons op om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

Contact Ramkeramiek: