Ontwerp Ramkeramiek

Korenklinkers en Arnhems Korenmeisje

De ontwerpwedstrijd 'ontwerp een welkomsgebaar voor het Korenkwartier in Arnhem' werd georganiseerd door STIPO (team voor stedelijke ontwikkeling) namens de ondernemers van de Korenmarkt in juli 2019. 

Uitgangspunt ontwerp Ramkeramiek

 Met mijn ontwerp wil ik een hommage brengen aan het rijke graanverleden van de Korenmarkt. Door dit ontwerp worden de toegangswegen naar de Korenmarkt meer zichtbaar en aantrekkelijker gemaakt voor publiek. Tevens wordt het hele gebied met elkaar verbonden. De ambachtelijke gevelstenen en straatklinkers zijn duurzaam en geven aan het Korenkwartier historisch perspectief, grandeur en intieme warmte.

Het verhaal over het Arnhems korenmeisje

Een Arnhems meisje draagt een korenschoof op haar schouders en gaat naar de Korenmarkt. Onderweg verliest ze telkens wat korenaren. Die zien we her en der in de straten liggen. Wij als voetgangers zijn de “Arenlezers” die naar eeuwenoud gebruik de gevallen korenaren na het oogsten zoeken en verzamelen. De verloren korenaren brengen ons door de straten naar de gezellige Korenmarkt en de Korenbeurs, het historisch hart van Arnhem.

1. KORENKLINKERS

Dit zijn de ‘verloren korenaren” die in de straten liggen naar de Korenmarkt toe. Op de lichtgele klinkers wordt een korenaar afgebeeld. 

        

De straatstenen liggen om de 10 meter tussen de bestaande straatstenen in de 5 toegangstraten naar de Korenmarkt. De korenaar is gegrafeerd in lichtgele straatstenen die afsteken bij de bestaande donkerbruine klinkers. De gravures kleuren op den duur donkerder door het gebruik en daardoor zullen de  “Korenklinkers” na verloop van tijd alleen maar mooier worden. 

2. KORENAAR-MOZAIEK

De 'Korenklinkers' komen vanuit de Korenstraat en de Pauwstraat samen op het plein van de Korenmarkt en vormen daar een patroon. Dat patroon verbeeldt een korenaar.

   

 

3. GEVELSTEEN ARNHEMS KORENMEISJE

Het derde onderdeel is een handgemaakte gevelsteen van Ramkeramiek in relief met de voorstelling van een Korendraagster met als tekst: ‘Welkom in het Korenkwartier”. De gevelsteen is vanaf afstand te zien door de voetgangers die uit het station komen en die door de Nieuwstraat lopen. Op de gevelsteen wordt een lichtbron geplaatst. Dit kan uitgebreid worden bij de verschillende toegangswegen met gevelstenen van 'Korendraagsters' of voorstellingen van activiteiten op het plein.

 

      

Korenroute

De Korenklinkers verbinden de straten en het plein met elkaar en maken van het hele Korenkwartier een eenheid. De Korenklinkers vormen een ‘Korenroute’ door dit stadsdeel en naar het plein toe. Deze Korenroute kan door de verschillende ondernemers in het Korenkwartier gebruikt worden voor aantrekkelijke acties en activiteiten. 

Contact Ramkeramiek:                                  

 

 

Afbeeldingen en ontwerpen van Ramkeramiek zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze weergave mag worden gekopieerd of gedeeld zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar. 2020