Een gevelsteen vertelt een verhaal 

In het historische stadje Ijsselstein heb ik in opdracht een 8-tal gevelstenen gemaakt voor een renovatie/bouwproject in de Kloosterstraat. De stenen hebben een duidelijke relatie met een serie keramische gevelstenen die in de gevel van het oudere gebouw in de jaren 50 aangebracht zijn. Deze oude wandobjecten bestonden uit 6 abstracte en twee grote vogelvoorstellingen te weten een haan en een pauw. In overleg zijn we uitgekomen op twee gelijkende gevelstenen met de afbeelding van de vogels: een zwaan en een uil. De uil is een verwijzing naar de scholen die van oudsher in de Kloosterstraat gevestigd waren. De aangebrachte roosjes zijn een knipoog naar de Theresia kleuterschool die er in het gebouw gevestigd was. De roosjes zijn een verwijzing naar deze Theresia die van oudsher wordt afgebeeld met rozen. De zwaan is een link naar ene juffrouw Swaan die rond 1760 een meisjeskostschool tot bloei bracht. En de regenboog in deze gevelsteen staat voor gallerie De Boog die jarenlang in dit pand heeft gezeten. Zo wordt het verleden van deze bijzondere plek in het heden doorgegeven. De bovenste 6 gevelstenen zijn bewerkingen met beeldhouwgereedschap en de oplettende kijker kan zien dat er een letters staan en er een naam in verborgen is.

 

Video: freelance storyteller: www.lossebeer.nl

Ramkeramiek; maak uw gevel uniek! In deze video krijgt u een indruk van het werkproces en de traditie van de gevelsteen. 

        

        

  

                                   

   

Project is in opdracht van vastgoedbeheer en ontwikkelaar THOMAZ uitgevoerd. Inhoudelijk advies: historische Kring IJsselstein. De gevelstenen zijn gebakken door VeKa in Dreumel. De gevelstenen zijn geplaatst door aannemersbedrijf Schouten in Benschop.  

Wat is het verhaal dat jouw omgeving zo bijzonder maakt en wat niet vergeten mag worden?

Neem contact met ons op om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Contact Ramkeramiek: